in Niet gecategoriseerd

Elke maandag lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag gaan we iets dieper in op een werk zien uit onze tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life: Glenn Brown, Joseph Beuys, 2001, particuliere verzameling.

Brown komt hier terug op het rembrandteske werk dat hij zich eerder toe-eigende voor I Lost My Heart to a Starship Trooper. Ditmaal past hij verrassend fel blauwe en paarse tinten toe, die hij heeft overgenomen van een Duits expressionistisch schilderij. Het oppervlak is glad en de ruimte op de achtergrond lijkt eindeloos.

Glenn Brown (Hexham, Northumberland, 1966) is een Britse kunstenaar. Hij is bekend om zijn kunsthistorische verwijzingen in zijn schilderijen. Brown gaat uit van reproducties van werken van andere kunstenaars. Hij creëert zijn eigen versie door de afbeelding in kleur, positie en maat op dramatische wijze te veranderen. Zijn groteske maar fascinerende figuren lijken in een dik impasto te zijn uitgevoerd, maar zijn feitelijk geschilderd met dunne, fijn wervelende penseelstreken die de illusie wekken van een bijna fotografisch glad oppervlak. Het resultaat is krachtig, soms zelfs verwarrend, soms brutaal. Brown ziet deze toe-eigeningen en tegenstellingen als de sleutel tot zijn benadering.

In de tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life presenteert Museum Het Rembrandthuis een selectie van werken in verschillende technieken: schilderijen, tekeningen en prenten. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Glenn Brown ook nieuw werk, waarbij zelfs een schilderij uit onze vaste presentatie als uitgangspunt diende. Vol trots presenteren wij de resultaten: in Amsterdam, in het huis van Rembrandt. Je vraagt je af waarover de oude meester en de hedendaagse kunstenaar zouden hebben gesproken wanneer zij elkaar hadden ontmoet. De tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life is tot en met 23 april 2017 te zien in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie: http://www.rembrandthuis.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/glenn-brown-rembrandt-after-life/

Recente berichten

Geef een reactie