in Niet gecategoriseerd

Elke maandag lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag gaan we iets dieper in op een werk zien uit onze tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life: Glenn Brown, I Lost My Heart to a Starship Trooper, 1996, Limousin, Fonds régional d’art contemporain.

Dit vroege, rembrandteske schilderij van Glenn Brown is gebaseerd op een fantasiekop die waarschijnlijk in 1633 door leerlingen van de meester is gemaakt. Brown heeft subtiele veranderingen aangebracht, die alles op losse schroeven zetten, zoals van de stofuitdrukkingen en de verschuiving van de figuur uit het midden van de compositie.

In zijn essay voor de tentoonstellingscatalogus schreef kunstcriticus Hans den Hartog Jager het volgende over dit werk: “Rembrandts populariteit is voor een belangrijk deel gebaseerd op het feit dat zijn leven én zijn werk in retrospectief perfect pasten bij de romantische principes. Rembrandt was een klassieke maatschappelijke buitenstaander (hij werd slecht begrepen, had moeite met relaties, ging failliet) en in zijn werk is zijn zeer persoonlijke, zeg maar gerust unieke techniek en blik op de wereld heel goed zichtbaar – als er één zeventiende-eeuwse kunstenaar is die voldoet aan het idee van de kunstenaar als schepper van en heerser over zijn eigen universum is het wel Rembrandt. Dat is ongetwijfeld de reden dat Glenn Brown hem al relatief vroeg in zijn carrière losliet in zijn heelal: I Lost My Heart to a Starship Trooper (1996) is een typisch browniaans spel met rembrandteske kenmerken. Bijna terloops laat Brown zien dat hij, wat de stijl en de kleding van het jongetje betreft, perfect de sfeer van Rembrandt weet op te roepen (zodat je je trouwens meteen afvraagt hoe hij dat eigenlijk doet),terwijl de naïeve blik van dat ene jongetje vooral associaties oproept met de tabula rasa van negentiende eeuw. Wat het doek, zeker in combinatie met de titel (ontleend aan een enigszins obscuur hitje van Sarah Brightman uit 1978 – Brown was toen 12 jaar, ongeveer even oud als het afgebeelde jongetje) maakt tot een prachtige, vroege, voorbeeldige ‘Glenn Brown’.”

In de tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life presenteert Museum Het Rembrandthuis een selectie van werken in verschillende technieken: schilderijen, tekeningen en prenten. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Glenn Brown ook nieuw werk, waarbij zelfs een schilderij uit onze vaste presentatie als uitgangspunt diende. Vol trots presenteren wij de resultaten: in Amsterdam, in het huis van Rembrandt. Je vraagt je af waarover de oude meester en de hedendaagse kunstenaar zouden hebben gesproken wanneer zij elkaar hadden ontmoet. De tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life is tot en met 23 april 2017 te zien in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie: http://www.rembrandthuis.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/glenn-brown-rembrandt-after-life/

Recente berichten

Geef een reactie