in Niet gecategoriseerd

Elke maandag lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag is ons ‘object van de week’: Rembrandts prent Christus aan het volk getoond uit 1655.

Na zijn gevangenneming werd Christus voor de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus gebracht. Deze was niet overtuigd van zijn schuld en liet de beslissing over het vonnis aan het volk over. Omdat het de gewoonte was op het paasfeest een gevangene vrij te laten, vroeg hij hen te kiezen  tussen Christus en de moordenaar Barabas (Mattheüs 27:15-26).

Rembrandt plaatste de handeling in een omsloten binnenhof voor een gerechtsgebouw met tegen de gevel links het beeld van Justitia en rechts het beeld van Fortitudo (Standvastigheid) of van een amazone. Op het bordes zijn Pilatus en Christus te zien, eronder de samengedromde menigte.

De compositie is met de droge naald direct op de koperplaat getekend in vrije, vloeiende lijnen. Het was voor het eerst dat een prent van dit formaat geheel in droge naald werd uitgevoerd. De kwetsbaarheid van de braam (het opstaande randje naast de getekende lijn) maakte een voortdurend bewerken van de plaat noodzakelijk. Hier zien we de vijfde staat van de prent (van in totaal acht staten); na deze staat begon Rembrandt ingrijpende veranderingen in de voorstelling aan te brengen.

Recente berichten