in Niet gecategoriseerd

Rembrandt heeft een groot aantal portretten gemaakt, met name in de jaren 1630. In die tijd was hij de meest populaire portretschilder in Amsterdam. Hier zijn we zijn portret van Eleazar Swalmius uit 1637.

Dit portret van de gereformeerde predikant Eleazar Swalmius (1582-1652) is lang toegeschreven geweest aan een navolger van Rembrandt. Eerder was al gedacht dat het van Rembrandt zou kunnen zijn, maar een belangrijke Rembrandt-deskundige trok deze toeschrijving in 1969 in twijfel. Het schilderij was bedekt met een dikke, donker geworden laag vernis, waardoor de kwaliteit en toeschrijving van het werk in twijfel werden getrokken.

In 2008 is het schilderij gerestaureerd. Toen de oude, vieze laag vernis verwijderd was, kwam de originele signatuur van Rembrandt duidelijk naar voren. Dit mooie portret is bijzonder groot (132 x 109 cm.) en laat de predikant in een zeer bewuste houding zien; zijn opgetilde hand en lichtelijk geopende mond suggereren dat hij aan het spreken is. Dit als herinnering dat de waarde van een predikant in zijn woorden ligt, niet in zijn geschilderde beeltenis.

Wil je dit schilderij met eigen ogen zien? Bezoek Museum Het Rembrandthuis, waar het schilderij in Rembrandts oude huis te zien is (in bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen).

Recente berichten

Geef een reactie