in Niet gecategoriseerd

De inventaris die bij Rembrandts faillissement in 1656 werd opgemaakt, vermeldt tweemaal een ‘Cristus tronie van Rembrandt’. Hieronder zien we één van de twee schilderijen, het andere is te zien in de Gemäldegalerie in Berlijn. Toen Rembrandt begon met schilderen, bestudeerde hij heel intensief gezichten en leerde hij zichzelf overtuigend emoties weer te geven. Observatie van het leven was de kern van Rembrandts werk.

Rembrandt, Hoofd van Christus, ca. 1648 (in bruikleen van een privécollectie)

Rembrandt schilderde de studiekop van een man met lang zwart haar en een zachte zwarte baard op een klein eikenhouten paneel. Zijn model, wiens identiteit onbekend is, was waarschijnlijk een jonge joodse man die bij Rembrandt in de buurt woonde. Rembrandt koos hem vanwege diens opvallende uiterlijk. Hij wilde een nieuw type gezicht ontwikkelen voor het weergeven van Jezus. Rembrandt zou dit type gebruiken in belangrijke werken uit de late jaren 1640: de Honderdguldenprent, en het schilderij van Jezus en zijn discipelen bij Emmaüs uit 1648, dat zich nu in het Louvre bevindt.

Het schilderij Hoofd van Christus werd herontdekt in 2011 en is nu dankzij de genereuze geste van een anonieme particuliere verzamelaar voor het eerst te zien in Nederland te zien in Museum Het Rembrandthuis. Het hangt in Rembrandts woonkamer, de plaats waar het bijna 360 jaar geleden waarschijnlijk ook heeft gehangen.

Recente berichten

Geef een reactie