in Niet gecategoriseerd

Deze week willen we graag een werk uit onze tentoonstelling In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen met jullie delen: Rembrandt, De vlucht naar Egypte; op een plaat van Hercules Segers, ca. 1652. Ets, burijn en droge naald (Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam).

De vlucht naar Egypte; op een plaat van Hercules Segers, ca. 1652. Ets, burijn en droge naald (Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam).

Al eeuwenlang zie je onderlinge invloed tussen kunstenaars terug, vanuit bewondering en wedijver. Rembrandt staat bekend als toonaangevend schilder, tekenaar en etser die vele kunstenaars heeft opgeleid en zijn stempel op hun latere werk heeft achtergelaten. Maar ook hij zocht inspiratie bij meesters die hij zelf bewonderde. Zo was Rembrandt een groot liefhebbers en verzamelaar van het werk van de excentrieke landschapsschilder en etser Hercules Segers. Hij bezat niet alleen schilderijen van Segers, maar ook een van zijn etsplaten: de etsplaat van Tobias en de Engel, waar Rembrandt later De vlucht naar Egypte van maakte.

rembrandt-segers_swiperight

Opmerkelijk genoeg bewerkte Rembrandt de voorstelling in Segers’ etsplaat verregaand. Hij haalde de figuur van Tobias en de engel Rafaël weg en veranderde de voorstelling in een scène waarin Jozef en Maria met de pasgeboren Jezus vluchten om aan de kindermoord in Bethlehem te ontsnappen. Rembrandt ‘verbeterde’ Segers’ compositie tevens op een aantal punten. Zo breidde hij onder meer de meanderende rivier in het vergezicht uit met een sterkere dieptewerking tot gevolg. Andere details behield Rembrandt echter, zoals de hagedis in de voorgrond en de wandelstok van de engel.

Bewonder dit werk nu met eigen ogen in de tentoonstelling In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen. Museum Het Rembrandthuis richt zich met deze tentoonstelling op de invloed die Segers heeft uitgeoefend op Rembrandt en kunstenaars uit diens omgeving. Ook wordt de belangrijke rol die Segers heeft gespeeld in de ontwikkeling van moderne en hedendaagse kunstenaars rijkelijk geïllustreerd aan de hand van werk van onder andere Max Ernst, Nicolas de Staël, en Robert Zandvliet. Deze tentoonstelling is nog tot en met 8 januari 2017 te zien in het Rembrandthuis. Klik hier voor meer informatie.

Recente berichten

Geef een reactie