in Niet gecategoriseerd

Deze week willen we graag een werk uit onze tentoonstelling In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen met jullie delen: Robert Zandvliet, zonder titel, 25-10-1999.

Ondanks het grote verschil in schaal is Robert Zandvliets fascinatie voor de lijnvoering van Segers’ landschappen duidelijk herkenbaar in zijn werk, met name in zijn monotypen. Na een preciezere blik op de dynamische penseelstreken en verschillende lagen, ontvouwt het landschap zich voor de ogen van de kijker en een echo van Segers’ Landschap met sparretak weerklinkt, tevens te zien in deze tentoonstelling.

Robert Zandvliet, zonder titel, (monotype in de Varick Series, groot format horizontal IV), 25-10-1999, monotype, inkt op papier, 97.8 x 200.7 cm., bezit van de kunstenaar

Robert Zandvliet, zonder titel, (monotype in de Varick Series, groot format horizontal IV), 25-10-1999, monotype, inkt op papier, 97.8 x 200.7 cm., bezit van de kunstenaar

Robert Zandvliet (1970) kreeg in de jaren 1990 vooral bekendheid met zijn schilderijen in tempera van alledaagse objecten, zoals een reep chocola of verstilde voorstellingen van bijvoorbeeld een vliegtuigraam. Hierna richtte hij zich meer op onderwerpen tussen abstractie en figuratie in, en wijdde zich vervolgens aan het schilderen van landschappen. Zijn landschappen zijn opgebouwd uit beweeglijke penseelstreken, waarin een zekere invloed van Segers merkbaar is. In de Gallerie degli Uffizi in Florence zag Zandvliet voor het eerst een werk van Segers en in dat schilderij herkende hij iets heel Nederlands. Voor Zandvliet was Segers vooral een voorbeeld voor de opbouw van een landschap. Maar ook Segers’ experimentele werkwijze spoorde hem aan om zijn eigen beeldtaal te vinden.

Met de tentoonstelling In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen richt Museum Het Rembrandthuis zich op de invloed die Segers heeft uitgeoefend op Rembrandt en kunstenaars uit diens omgeving. Ook wordt de belangrijke rol die Segers heeft gespeeld in de ontwikkeling van moderne en hedendaagse kunstenaars rijkelijk geillustreerd met werk van onder andere Max Ernst, Nicolaes de Staël, en – zoals hierboven te zien – Robert Zandvliet. Deze tentoonstelling is nog tot en met 8 januari 2017 te zien in het Rembrandthuis. Klik hier voor meer informatie.

Recente berichten

Geef een reactie