in Niet gecategoriseerd

Jan Lutma (1584-1669), geboren in het Duitse Emden, stond in 1621 ingeschreven als burger van de stad Amsterdam. Hij was een bekende goud- en zilversmid, die beroemd was om zijn meesterlijke beheersing van de drijftechniek. Lutma is afgebeeld met een van zijn werkstukken in de hand. Op de tafel naast hem liggen zijn gereedschappen, hamer en ponsen en een zilveren schaaltje.

De eerste staat van deze prent (links) is heel licht geëtst en daarna met de droge naald bewerkt. De druk is zilvergrijs, waarschijnlijk doordat met weinig inkt gedrukt is. Zulke ‘zilverdrukken’ maakte Rembrandt alleen van dit portret. In de tweede staat zijn een raam en een nis toegevoegd. De inscriptie is in de derde staat toegevoegd, echter niet door Rembrandt zelf.

Deze etsen zijn onderdeel van de tentoonstelling Rembrandt, de etser. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de belangrijkste collecties etsen van Rembrandt ter wereld. Rembrandt heeft ongeveer driehonderd prenten vervaardigd, waarvan een selectie nu te zien in is deze tentoonstelling.

Rembrandt, Jan Lutma, goud- en zilversmid, 1656. Ets, burijn en droge naald, staat I en III (5). Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Rembrandt, Jan Lutma, goud- en zilversmid, 1656. Ets, burijn en droge naald, staat I en III (5). Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Recente berichten

Geef een reactie