in Niet gecategoriseerd

Een oude man kijkt peinzend naar beneden. De rimpel in zijn voorhoofd zijn duidelijk te onderscheiden. Met de tegenstelling tussen dichte arceringen aan één kant van het gelaat en een nauwelijks aangegeven contourlijn aan de andere kant heeft Rembrandt fel zonlicht gesuggereerd.

Rembrandt produceerde verschillende van zijn prenten, waaronder deze ets, in meerdere staten (opeenvolgende toestanden van eenzelfde etsplaat), Niet alleen bood het werken in staten hem de artistieke mogelijkheid om voorstellingen verder uit te werken of te veranderen. Ook leverde dit hem inkomsten op: verzamelaars wilden graag een hele reeks van alle staten van een prent compleet hebben.

Deze ets is onderdeel van de tentoonstelling Rembrandt, de etser. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de belangrijkste collecties etsen van Rembrandt ter wereld. Rembrandt heeft ongeveer driehonderd prenten vervaardigd, waarvan een selectie nu te zien in is deze tentoonstelling.

Rembrandt, Oude man, naar beneden kijkend, 1631. Ets, staat II (3), Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Rembrandt, Oude man, naar beneden kijkend, 1631. Ets, staat II (3), Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Recente berichten

Geef een reactie