in Niet gecategoriseerd

Jan Pynas schilderde dit verhaal mogelijk op basis van een toneelstuk dat in 1603 in Alkmaar werd gepubliceerd. We zien de Griekse arts Hippocrates, die rond 400 voor Christus leefde, in het rood gekleed. Hij werd ontboden door de inwoners van de stad Abdera in Thracië, om hun raadgever Democritus te genezen. Democritus had zich teruggetrokken in een vallei en lachte bijna onophoudelijk, wat de inwoners van Abdera deed vrezen dat hij zijn verstand zou hebben verloren.

Links op het schilderij zien we Democritus zitten naast een stapel dode dieren, waaronder een opengesneden schaap. Hij is blijkbaar bezig met de bestudering van de ingewanden van de dode dieren; naast wijsgeer was hij immers ook een natuuronderzoeker. Bij zijn bezoek raakt de arts Hippocrates er echter van overtuigd dat Democritus zijn verstand niet heeft verloren, integendeel: de wijsgeer moest slechts lachen om de dwaasheid van de mensheid.

Jan Pynas, Hippocrates bezoekt Democritus in Abdera, 1614

Jan Pynas, Hippocrates bezoekt Democritus in Abdera, 1614. Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam (bruikleen particuliere collectie).

Recente berichten

Geef een reactie