in Niet gecategoriseerd

In 1634 trouwt Rembrandt met Saskia Uylenburgh. Twee jaar later vervaardigt hij dit schetsblad Het bevat vijf studies van Saskia en, linksboven, een portret van een oudere vrouw. De manier van werken, met fijne, zorgvuldige lijnen, is verwant aan de stijl van Rembrandts met pen getekende studiebladen waarop een persoon meerdere malen is afgebeeld.

De bijbehorende etsplaat is bewaard gebleven. Dit is een mooi voorbeeld van een etsplaat die nog helemaal gaaf is gebleven, ondanks het feit dat hij in het bezit is geweest van verschillende uitgevers die er niet voor terugdeinsden andere platen van Rembrandt voor nieuwe oplagen krachtig op te werken.

De ets en etsplaat zijn beide te zien in de tentoonstelling Rembrandt, de etser. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de belangrijkste collecties etsen van Rembrandt ter wereld. Rembrandt heeft ongeveer driehonderd prenten vervaardigd, waarvan een selectie nu te zien in is deze tentoonstelling.

Links: Rembrandt, Schetsblad met vijf koppen van Saskia en één van een oudere vrouw, 1636. Ets, enige staat, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam. Rechts: Rembrandt, Etsplaat van ‘Schetsblad met vijf koppen van Saskia en één van een oudere vrouw’, 1636. Koper, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Links: Rembrandt, Schetsblad met vijf koppen van Saskia en één van een oudere vrouw, 1636. Ets, enige staat, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Rechts: Rembrandt, Etsplaat van ‘Schetsblad met vijf koppen van Saskia en één van een oudere vrouw’, 1636. Koper, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Recente berichten

Geef een reactie