in Niet gecategoriseerd

Rembrandt had van jongs af aan de brandende ambitie kunstenaar te worden. En niet zomaar een kunstenaar: hij wilde Bijbelse en mythologische verhalen verbeelden. Van zijn leermeester Pieter Lastman leerde Rembrandt het componeren van voorstellingen, het zogenoemde ordineren. De vaardigheid paste Rembrandt niet alleen in zijn schilderijen toe. Ook in zijn etsen toont hij zich een meester in het uitbeelden van verhalen.

Deze scène illustreert niet een specifieke passage uit de bijbel en is evenmin ontleend aan de beeldtraditie. De horizontale en verticale lijnen geven de compositie een ‘klassieke’ structuur, die het gevolg is van de aandacht waarmee Rembrandt in deze jaren de kunst van de Italiaanse Renaissance bestudeerde.

Deze ets is onderdeel van de tentoonstelling Rembrandt de etser. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de belangrijkste collecties etsen van Rembrandt ter wereld. Rembrandt heeft ongeveer driehonderd prenten vervaardigd, waarvan een selectie nu te zien in is deze tentoonstelling.

Rembrandt, Christus predikend (‘La Petite Tombe’), ca. 1657.

Rembrandt, Christus predikend (‘La Petite Tombe’), ca. 1657. Ets en droge naald, enige staat. Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Recente berichten

Geef een reactie