in Niet gecategoriseerd

Op dit schilderij zien we het verhaal van Atalanta uitgebeeld, zoals verteld door de Romeinse dichter Ovidius. Atalanta wordt als koningsdochter geboren, maar wordt daarna te vondeling gelegd. Ze wordt gevonden door jagers en groeit op in het bos. Ze wordt sportief, heel mooi en door vele mannen begeerd. Atalanta besluit elke aanbidder uit te dagen voor een hardloopwedstrijd, met de opdracht: ‘Wie sneller loopt dan ik, wint mij als zijn vrouw. Maar de verliezers wacht de dood.’

Geen man heeft haar nog weten te verslaan, als de jonge Hippomenes de uitdaging aanneemt. Tijdens de wedstrijd laat hij drie gouden appels vallen, een slim cadeautje van de godin Venus. Atalanta kan die glanzende appels niet laten liggen, en verliest de race. Maar, eind goed, al goed: Atalanta is tevreden met Hippomenes als echtgenoot.

De schilder van dit mooie en kleurrijke werk is Jan Tengnagel (1584-1631). Zijn stijl werd al vroeg beïnvloed door de stijl van Pieter Lastman, Rembrandts leermeester in Amsterdam. Dit is vooral goed te zien aan de duidelijke plaatsing van de figuren binnen de compositie, en aan de heldere omtrekken waarmee ze zijn geschilderd.

Jan Tengnagel, De wedstrijd tussen Hippomenes en Atalanta, 1610. Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam (bruikleen Amsterdam Museum)

Jan Tengnagel, De wedstrijd tussen Hippomenes en Atalanta, 1610. Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam (bruikleen Amsterdam Museum).

Recente berichten

Geef een reactie