in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Het honderdste (alweer!) object dat we vandaag willen delen, is deze ets van Rembrandt die momenteel te zien is in onze tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis: Rembrandt, Bedelaar met een houten been, ca. 1630.

Rond 1630 maakte Rembrandt een groot aantal studies van bedelaars en andere straatfiguren. In een inventaris uit 1679 van de prentenverkoper Clement de Jonghe komt deze prent voor onder de naam Capteijn eenbeen. De bedelaar was waarschijnlijk een bekende Amsterdamse straatfiguur. Rembrandt laat hiermee echt een realistisch plaatje zien van het leven in Amsterdam – niet iedereen liep rond in zijde japonnen, sommigen liepen op houten benen!

Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Van 26 juli tot en met 17 september 2017 organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling waarin de magistrale etsen van Rembrandt te zien zijn: Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie krijgt de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandt grafisch werk.

Recente berichten

Geef een reactie