Lezingen & Events

Museum Het Rembrandthuis organiseert regelmatig leuke en verdiepende activiteiten. Houd deze pagina in de gaten voor de activiteitenagenda.

RembrandtLIVE #3: Rembrandts epidemie

28 februari 2021 | Online event

In de zeventiende eeuw heerste er ook al een epidemie in Nederland: de pest. Tijdens de laatste epidemiegolf, in de jaren 1663-1664, vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt: zijn geliefde Hendrickje Stoffels stierf aan de pest, hetzelfde wordt vaak gesuggereerd over zijn zoon Titus. In de nieuwste editie van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Het Rembrandthuis). 

Welke invloed had de pestepidemie op Amsterdam in de zeventiende eeuw? Erik Schmitz (onderzoeker van het Stadsarchief Amsterdam en Amsterdamkenner) zal dieper ingaan op infectieziekten in onze geschiedenis, met name in de hoofdstad, waar Rembrandt woonde. Epco Runia (hoofd Collectie & Educatie van Museum Het Rembrandthuis) werpt de schijnwerper op Rembrandts privéleven: hoe raakte de epidemie het gezin van de kunstenaar, en hoe is dat terug te zien in zijn kunst?

Uitzending zondag 28 februari
RembrandtLIVE #3 Rembrandts epidemie wordt uitgezonden op zondag 28 februari om 20:00 uur op zowel onze Facebook-pagina als ons Youtube-kanaal.

Talkshowreeks RembrandtLIVE

‘RembrandtLIVE #3: Rembrandts epidemie’ is de derde editie van de talkshow van Museum Het Rembrandthuis. In eerdere edities kwamen de onderwerpen ‘Rembrandts vrouwen’ (met o.a. Simone van der Vlugt) en ‘Zwart in Amsterdam’ (met o.a. Mitchell Esajas en Mark Ponte) aan bod. De vierde editie van RembrandtLIVE staat gepland op 7 mei en zal gaan over de zeventiende-eeuwse olifant Hansken, naar aanleiding van de tentoonstelling Hansken. Rembrandts olifant in Museum Het Rembrandthuis (1 mei – 25 juli 2021).

 

AGENDA 2021

Op dit moment staan er geen live evenementen in het museum op de agenda. Maar online is er genoeg te zien en te ontdekken!

Bezoek onze Rembrandt Thuis-pagina voor de mini-documentaire van onze vorige tentoonstelling ‘HIER: Zwart in Rembrandts tijd’, bekijk video’s over hoe Rembrandt zijn verf en etsen maakte, en nog veel meer! Als voorproefje kun je hieronder met directeur Lidewij de Koekkoek mee op een rondleiding door het Rembrandthuis.