in Niet gecategoriseerd

Vorige week lieten we Rembrandts schilderij van de dichter Homerus zien, een werk gemaakt in opdracht van de Siciliaanse edelman Ruffo. Naast dit werk, had Ruffo Rembrandt ook de opdracht gegeven voor twee andere schilderijen. Op een van deze kunstwerken is Homerus wederom te zien, hoewel op zeer andere wijze verbeeld dan in Rembrandts Homerus uit 1663. Onze Fact Friday-vraag was: welk schilderij is dit?

Links: Rembrandt, Homerus, 1663 (Mauritshuis, Den Haag). Rechts: Rembrandt, Aristoteles met een buste van Homerus, 1653 (The Metropolitan Museum of Art, New York)

Links: Rembrandt, Homerus, 1663 (Mauritshuis, Den Haag). Rechts: Rembrandt, Aristoteles met een buste van Homerus, 1653 (The Metropolitan Museum of Art, New York)

Het antwoord op deze vraag is: Rembrandts Aristoteles met een buste van Homerus, uit 1653. Op dit schilderij zien we hoe de filosoof Aristoteles peinzend zijn hand op een buste van Homerus legt. Om zijn nek hangt een zware gouden ketting met een medaille van Alexander de Grote, aan wie Aristoteles les gaf. De nadruk in dit schilderij ligt op het contrast tussen de buste en de gouden ketting; de filosoof denkt na over de waarde van materiële beloningen in tegenstelling tot de waarde van spirituele ontwikkeling.

Dit schilderij kan tevens refereren naar een onderdeel van Aristoteles’ kennistheorie. Hierin stelt hij dat de zintuigelijke waarneming nodig is om de concrete en fysieke aspecten van dingen te begrijpen, maar dat voor kennis van abstracte en ideologische zaken het verstand noodzakelijk is. Homerus, de vermaarde dichter van de Ilias en de Odyssee, was volgens bepaalde bronnen blind.

Rembrandts Aristoteles met een buste van Homerus was ook de persoonlijke favoriet van Walter Liedtke, voormalig conservator van het Metropolitan Museum of Art. In dit fragment spreekt Liedtke over dit schilderij:

 

Recente berichten

Geef een reactie