in Niet gecategoriseerd

Hier zien we Rembrandts schilderij van Homerus uit 1663. Het kunstwerk laat verscheidene schildertechnieken zien, waarmee de Griekse dichter op krachtige en levensechte wijze verbeeld wordt. De kop is geschilderd met brede penseelstreken, kenmerkend voor Rembrandts late schilderstijl. Over het algemeen is het schilderij vrij donker, met een bruin palet. Een mooi contrast wordt gevormd door de goudgele kleur van de mantel, die glinstert in het licht. Rembrandt bracht de verf hier niet aan met een penseel, maar met zijn paletmes.

Rembrandts Homerus was oorspronkelijk groter; een deel van het werk ging bij een brand verloren. Rechtsonder kunnen we nog twee vingers zien die een pen omklemmen en een vel papier. Oorspronkelijk was ook de schrijver te zien aan wie Homerus zijn verzen dicteert.

Dit schilderij was in opdracht gemaakt van de Siciliaanse edelman Antonio Ruffo, die een fervent kunstverzamelaar was. Zijn collectie bestond (onder andere) uit zilver, munten, schilderijen en etsen. Naast dit werk, had Ruffo Rembrandt ook de opdracht gegeven voor twee andere schilderijen. Op een van deze kunstwerken zien we wederom Homerus, hoewel op zeer andere wijze verbeeld dan we hier zien. Weet jij welk schilderij dit is? We laten het volgende week zien, in het tweede deel van deze Fact Friday!

Rembrandt, Homerus, 1663 (Mauritshuis, Den Haag)

Rembrandt, Homerus, 1663 (Mauritshuis, Den Haag)

Recente berichten

Geef een reactie