in Niet gecategoriseerd

De geportretteerde in dit schilderij is Jacob Trip (ca. 1576-1661), een rijke koopman uit Dordrecht. Trip is hier ongeveer 85 jaar oud, geschilderd in zijn laatste levensjaar door Rembrandt. Zijn lichamelijke broosheid is evident weergegeven met lichte en snelle penseelstreken. Er is wel eens aangevoerd door kunsthistorici dat het portret wellicht postuum is vervaardigd, naar een geschilderde gelijkenis. Praktisch gezien is dat zeker niet onmogelijk; er bestaat een groot aantal portretten van Jacob Trip. Zo heeft was de koopman eerder geschilderd door Jacob Gerritsz Cuyp, alsmede door diens zoon Aelbert Cuyp en door de kunstenaar Nicolaes Maes. De laatste heeft Trip niet minder dan acht keer geportretteerd.

Opmerkelijk aan dit portret is de kleding van Jacob Trip. Deze is vrij ongebruikelijk, aangezien het kledij is die normaal gesproken alleen binnenshuis gedragen werd: een loshangend gewaad, een nachtmuts en een eenvoudige witte sjaal in plaats van een elegante kraag. Ook lijkt zijn wandelstok een noodzakelijk hulpmiddel dan een modieus accessoire. Desalniettemin is ook in deze opmerkelijke kledij de chique levensstijl van Trip terug te zien; het loshangende gewaad lijkt te zijn gemaakt van kostbaar zijde, uit Japan geïmporteerd.

Rembrandt schilderde dit portret van Jacob Trip in ca. 1661. In datzelfde jaar schilderde Rembrandt nog een portret, dat het pendant van dit schilderij is. Weet jij welk schilderij dat is? We laten het volgende week zien!

Rembrandt, Portret van Jacob Trip, ca. 1661. The National Gallery, Londen

Rembrandt, Portret van Jacob Trip, ca. 1661. The National Gallery, Londen

Recente berichten

Geef een reactie