in Niet gecategoriseerd

Er heeft lange tijd twijfel bestaan over de toeschrijving van het schilderij Meisje in een schilderijlijst aan Rembrandt. Na 200 jaar onderdeel te zijn geweest van de privécollectie van de familie Lanckoroński in Wenen, kwam het in 1994 terecht in de collectie van het Koninklijk Paleis in Warschau. Toen het schilderij openbaar bezit was geworden, kon er eindelijk nauwkeurig onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek vond tussen 2004 en 2006 plaats, onder leiding van Rembrandt-expert Ernst van de Wetering. De conclusie van het onderzoek: het werk is toch echt een Rembrandt. De presentatie van deze bevindingen vond plaats in Museum Het Rembrandthuis, in de tentoonstelling Rembrandt. Zoektocht van een genie in 2006.

We zien een meisje in een donkerrode jurk, afgezet met bond, gouden kettingen en een sierlijke riem. Ze laat haar handen rusten op de onderkant van de schilderijlijst. Uiteraard is dit niet de daadwerkelijke lijst om het schilderij heen, maar is een geschilderde lijst die tot het schilderij zelf behoort. Rembrandt heeft hiermee een prachtig staaltje illusionisme gecreëerd, ook wel bekend als trompe l’oeil. Rembrandt heeft het werk gesigneerd en gedateerd, in de schaduw tussen de zwarte lijst en de rechterarm van het meisje.

Dit schilderij behoort tot een “set” van twee, hoewel we niet echt kunnen spreken van pendanten. Weet jij welk schilderij wij bedoelen? Een kleine hint: het behoort tot dezelfde collectie als Meisje in een schilderijlijst. Volgende laten we het je zien, in het tweede deel van deze Fact Friday!

Rembrandt, Meisje in een schilderijlijst, 1641. Koninklijk Paleis, Warschau.

Rembrandt, Meisje in een schilderijlijst, 1641. Koninklijk Paleis, Warschau.

 

[Bron: J. Chernichowska, R. Dmowska, A. Nowicka, ‘Two paintings by Rembrandt: “Girl in a picture frame” and “Scholar at his writing table” from the collection of the Royal Castle in Warsaw – history, examination and conservation.’, 2011]
Recente berichten

Geef een reactie