in Niet gecategoriseerd

In de 17de eeuw specialiseerden de meeste kunstenaars zich in een specifiek genre, zoals het portret, het stilleven of het landschap. Rembrandt daarentegen ambieerde veelzijdigheid. Daarvan getuigen zijn landschappen, genrevoorstellingen en studies van gewone mensen. Het beheersen van de verschillende genres had hij bovendien nodig voor zijn historiestukken. Een historieschilder moest immers in staat zijn om het uit te beelden verhaal in het juiste decor te plaatsen en passend aan te kleden. Hij werd tevens geacht figuren in allerlei houdingen uit te kunnen beelden.

Hier zien we twee etsen van Rembrandt die scènes uit het dagelijkse leven tonen, zogenoemde genrevoorstellingen. Deze etsen zijn elkaars pendant; samen beelden zij uit hoe twee boeren over het weer praten. Het boertje aan de linkerkant zegt: ‘Tis vinnich kout’, waarop het boertje rechts antwoordt: ‘Dats niet’. Het komische van deze etsen is dat de beide boeren elkaar de rug hebben gekeerd. Deze twee etsen van Rembrandt zijn momenteel onderdeel van de tentoonstelling Rembrandt, de etser. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis, nog tot en met 29 september te zien.

Rembrandt keek naar de etsen van een andere – oudere – kunstenaar als voorbeeld voor deze twee boertjes. Weet jij welke kunstenaar dat was? We laten het volgende week zien, in het tweede deel van deze Fact Friday!

week-37-combinatie-rembrandt-boertjes

Links: Rembrandt, Een boer, uitroepend: ‘tis vinnich kout’, 1634. Ets, enige staat. Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam. | Rechts: Rembrandt, Een boer, antwoordend: ‘Dats niet’, 1634. Ets, enige staat. Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Recente berichten

Geef een reactie