in Niet gecategoriseerd

Vorige week lieten we Rembrandts ets De Blinde Tobit uit 1651 zien. Onze Fact Friday-vraag was: ‘Weet jij in welke ets van Rembrandt de hierop volgende episode wordt afgebeeld?’ Het antwoord is De engel verlaat de familie van Tobit uit 1641.

Op deze ets zien we de terugkeer van Tobits zoon, Tobias. De jongeman is bij zijn vader aangekomen met een raadsman en begeleider, die hem de ingewanden van een vis had aanbevolen als geneesmiddel voor zijn vaders blindheid. Na aankomst maakt deze raadsman zich bekend als de aartsengel Rafaël en vliegt daarop weg.

Links op de voorgrond knielen de jonge Tobias en zijn vader. Rechts staan de kostbaarheden die zijn aan de engel hadden aangeboden. De pakezel daarachter zal tot de karavaan behoord hebben waarmee Tobias huiswaarts keerde. De gewaagde weergave van de wegvliegende engel ontleende Rembrandt aan het houtsnede van Dirck Volkertsz. Coornhert naar Maarten van Heemskerck (Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam).

Rembrandt, De blinde Tobit, 1651 en Rembrandt, De engel verlaat de familie van Tobit, 1641

Links: Rembrandt, De blinde Tobit, 1651. Ets en droge naald, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Rechts: Rembrandt, De engel verlaat de familie van Tobit, 1641. Ets en droge naald, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Recente berichten

Geef een reactie