in Geen onderdeel van een categorie

Er zijn twee nieuwe ruimtes geopend in het voormalig woonhuis van Rembrandt: het kleine kantoortje en een prentenkabinet. Vandaag zoomen we in op het prentenkabinet: hier wordt de rol en betekenis van Rembrandts etsen toegelicht aan de hand van een selectie werken. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de grootste collecties van Rembrandts etsen ter wereld.

Het nieuwe prentenkabinet bevindt zich in een besloten zolderruimte. Het is een unieke presentatie over het belang van Rembrandts etskunst: de grote artistieke kwaliteit ervan, zijn favoriete onderwerpen, het gebruik van verschillende soorten papier, zijn soepele tekenstijl en het geraffineerde spel met licht en donker. Vanwege de kwetsbaarheid van de werken op papier, zijn er veel moderne drukken van Rembrandts etsen te zien, maar er zijn ook altijd enkele originele etsen en etsplaten tentoongesteld. Ook is er een album met prenten waar bezoekers doorheen kunnen bladeren, om zelf te ervaren hoe men in de zeventiende eeuw prenten ‘op de hand’ bekeek.  

De ets die we hier zien uitgelicht, is Rembrandts Christus aan het volk getoond uit 1655. Het verhaal luidt als volgt: na zijn gevangenname werd Christus voor de Romeine stadhouder Pontius Pilatus gebracht. Deze was niet overtuigd van zijn schuld en liet de beslissing over het vonnis aan het volk over. Omdat het de gewoonte was op het paasfeest een gevangene vrij te laten, vroeg hij hen te kiezen tussen Christus en de moordenaar Barabas.

Rembrandt plaatste de handeling in een omsloten binnenhof voor een gerechtsgebouw met tegen de gevel links het beeld van Justitia en rechts en het beeld van Fortitudo (Standvastigheid) of van een amazone. Op het bordes zijn Pilatus en Christus te zien, eronder de samengestroomde menigte. De compositie is met de droge naald direct op de plaat getekend in vrije, vloeiende lijnen. Het was voor het eerst dat een prent van dit formaat geheel in droge naald werd uitgevoerd.

Wil je nog meer etsen zien? Het prentenkabinet is nu open voor publiek. Ook open op 5 maart onze nieuwe tentoonstelling Rembrandt observeert mensen, met etsen van de meester! Lees hier meer over ons tentoonstellingsprogramma: https://www.rembrandthuis.nl/verwacht/

Recente berichten

Geef een reactie