in Niet gecategoriseerd

Vanochtend lieten we op onze social media pagina’s een detail van een schilderij zien. Heb jij het werk herkend? Het is Pieter Lastmans schilderij De bewening van Abel uit 1623 (Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam)

In het Bijbelboek Genesis wordt verteld hoe Kaïn zijn broer Abel doodslaat. Kaïn en Abel waren de twee oudste zonen van Adam en Eva. Kaïn was landbouwer, Abel was schaapsherder. Ze brachten allebei een offer aan God, maar God aanvaardde alleen dat van Abel. Uit jaloezie sloeg Kaïn toen zijn broer dood.

Pieter Lastman toont in dit schilderij een scène die niet in het Oude Testament voorkomt, maar wel in een later commentaar (een apocrief verhaal). We zien hoe Adam en Eva om de dood van hun zoon treuren. Op een rots staan twee huilende kinderen, andere nakomelingen van Adam en Eva. Het smeulende vuur op het altaar verwijst naar de aanleiding voor het drama: het offer van Kaïn dat geweigerd werd.

Lastman is bekend als historieschilder; hij verbeeldde verhalen uit de klassieke mythologie en de Bijbel. Dit schilderij maakte hij in 1623. Enige tijd later kwam de jonge Rembrandt bij hem in de leer.

Recente berichten

Geef een reactie