in Niet gecategoriseerd

Vanochtend lieten we op onze social media pagina’s een detail van een ets zien. Heb jij het werk herkend? Het is Rembrandts ets Vrouw met pijl uit 1661 (Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam).

Tussen 1658 en 1661 maakte Rembrandt een serie geëtste vrouwelijke naakten. Typerend voor deze serie is hoe Rembrandt alle mogelijkheden van licht en donker optimaal benut. Op deze wijze geeft hij de vormen, haast zonder contouren, hun volume. Net als bij zijn eerdere naakten uit de jaren 1640, gaf hij deze naakte bijzonder realistisch weer. Omdat het niet meer beantwoordde aan de gangbare schoonheidsnormen werd Rembrandts extreme realisme vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw sterk bekritiseerd.

In Vrouw met pijl zien we een naakte vrouw met een pijl in haar rechterhand en haar rug naar ons toegekeerd. Links achter de naakte vrouw is vaag het gezicht van een jonge man afgebeeld. De betekenis van de voorstelling is niet duidelijk. Het klassiek aandoende kapsel van de vrouw zou op een mythologisch onderwerp kunnen duiden. De voorstelling is wel geïnterpreteerd als Venus die Cupido bewapent met de pijl, zijn attribuut, of het juist bespot omdat zij hem die pijl heeft ontfutseld. Anderen menen er Cleopatra en Marcus Antonius in te kunnen herkennen. Er is ook geopperd dat de vrouw niet een pij in haar hand heeft, maar de gordijnen van het bed bij elkaar houdt. Wat zie jij in deze ets?

Recente berichten

Geef een reactie