in Niet gecategoriseerd

Vanochtend lieten we op onze social media pagina’s een detail van een schilderij zien. Heb jij het werk herkend? Het is het schilderij Elisa weigert de geschenken van Naäman van Ferdinand Bol uit 1661 (in bruikleen van het Amsterdam Museum).

We zien op dit schilderij de Syrische krijgsoverste Naäman die de profeet Elisa bezoekt. Naäman leed aan melaatsheid en was geadviseerd om het advies van Elisa te vragen, die hem vervolgens aanraadde zich zevenmaal onder te dompelen in de rivier de Jordaan. Op wonderbaarlijke wijze genezen van zijn melaatsheid, keert Naäman dolgelukkig terug naar Elisa om het rijkelijk te belonen. Maar de altruïstische profeet wil helemaal niets hebben, hij weigert de meegebrachte geschenken met klem.

Rechts in het schilderij zien we Elisa’s bediende Gehazi, staand in de deuropening. Volgens het Bijbelverhaal volgde Gehazi de krijgsoverste Naäman en vroeg hem of hij de geschenken in Elisa’s plaats mocht ontvangen. Toen Elisa dit te weten kwam, strafte hij Gehazi voor zijn hebzucht door hem te vervloeken met melaatsheid.

Ferdinand Bol (een van Rembrandts meest vermaarde leerlingen) maakte dit schilderij in opdracht van de regenten van het Amsterdamse Leprozenhuis, een speciaal ziekenhuis voor melaatsen. De deugdzaamheid en onbaatzuchtigheid van de profeet Elisa konden als voorbeeld dienen voor de regenten van het Leprozenhuis.

Recente berichten

Geef een reactie