in Niet gecategoriseerd

Vanochtend lieten we op onze social media pagina’s een detail van een kunstwerk zien. Heb jij het werk herkend? Het is Rembrandts tekening van de Montelbaanstoren uit ca. 1644-45.

Dit Amsterdamse monument is in 1516 gebouwd als verdedigingstoren. In de zeventiende eeuw werd het in gebruik genomen als magazijngebouw. In 1606 kreeg het zijn decoratieve renaissancistische toren, naar een ontwerp van architect Hendrick de Keyser. In dat jaar begon de toren tekenen van verzinking te vertonen en werden de fundamenten verstevigd. Hierna begon er iets grappigs te gebeuren: de klokken begonnen te luiden op onregelmatige tijden. De toren kreeg om deze reden de bijnaam ‘Malle Jaap’.

Op een bepaald moment gedurende de zeventiende eeuw was er een brug vlakbij Rembrandts huis. Staand op die brug, maakte Rembrandt deze tekening van de Montelbaanstoren. Op de tekening zien we het huis van de havenmeester op palen, voor de toren. Rembrandt heeft de decoratieve toevoeging aan de toren niet opgenomen in zijn tekening. Wellicht vond hij dat de originele robuuste vorm van de toren mooier was. Deze tekening behoort tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis.

Recente berichten

Geef een reactie