Rembrandt Curated

1 reactie op “Rembrandt Curated”

 1. “Waar Rembrandt Rubens heeft overtroffen” is een zinsnede die me ergert. Remrandt probeerde nooit Rubens te evenaren noch te overtreffen: het kan zijn dat hij de compositie enigzins heeft overgenomen en de positi van het lichaam, maar dat is alles. Rubens schildert een weerloos naakt lichaam, dat zich niet kan beschermen tegen de marteling en machteloos kronkelt van pijn, bewust van het feit dat dit zijn lot is voor eeuwig. Samson is in een woest gevecht gewikkelt, vecht als een razende en moet door drie man in bedwang gehouden worden. Het doek van Rembrandt vertelt een dramatisch verhaal: het doek van Rubens beeldt een scène uit. Het is de eeuwige rivaliteit van Nederlandse kunstcritici, die het niet kunnen laten om op allerlei manieren te proberen bewijzen, dat Rembrandt EIGENLIJK beter was dan Rubens. Terwijl behalve de eerste letters van hun naam, beide schilders niets maar dan ook niets met elkaar gemeen hebben en onmogelijk met elkaar vergeleken kunnen worden, laat staan uitgemaakt wie nu de “beste” is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vandaag

 • Demonstratie verfbereiding

  Dagelijks tussen 10:15 – 17:10 uur en vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het museum. Bij de demonstratie verfbereiding kun je zien hoe in Rembrandts tijd… Lees verder »

 • Etsdemonstratie

  Dagelijks tussen 10:15 – 17:10 uur en vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het museum. Bij de etsdemonstraties kom je alles te weten over de… Lees verder »

 • Rembrandt in Parijs

    Rembrandt als icoon voor de Franse avant-garde Tentoonstelling ‘Rembrandt in Parijs’ vanaf 21 september te zien Het is een fenomeen waar maar weinigen mee… Lees verder »

 • Verlengd t/m half januari 2019: Bijzonder bezoek

  Vanaf 9 mei zijn twee recent herontdekte schilderijen te zien in het Rembrandthuis: Portret van Petronella Buys (1635) van Rembrandt en Man met zwaard (ca.… Lees verder »

Bekijk de hele agenda »