Rembrandt Curated

1 reactie op “Rembrandt Curated”

  1. “Waar Rembrandt Rubens heeft overtroffen” is een zinsnede die me ergert. Remrandt probeerde nooit Rubens te evenaren noch te overtreffen: het kan zijn dat hij de compositie enigzins heeft overgenomen en de positi van het lichaam, maar dat is alles. Rubens schildert een weerloos naakt lichaam, dat zich niet kan beschermen tegen de marteling en machteloos kronkelt van pijn, bewust van het feit dat dit zijn lot is voor eeuwig. Samson is in een woest gevecht gewikkelt, vecht als een razende en moet door drie man in bedwang gehouden worden. Het doek van Rembrandt vertelt een dramatisch verhaal: het doek van Rubens beeldt een scène uit. Het is de eeuwige rivaliteit van Nederlandse kunstcritici, die het niet kunnen laten om op allerlei manieren te proberen bewijzen, dat Rembrandt EIGENLIJK beter was dan Rubens. Terwijl behalve de eerste letters van hun naam, beide schilders niets maar dan ook niets met elkaar gemeen hebben en onmogelijk met elkaar vergeleken kunnen worden, laat staan uitgemaakt wie nu de “beste” is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vandaag

  • Demonstratie verfbereiding

    Dagelijks tussen 10:15 – 17:10 uur en vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het museum. Bij de demonstratie verfbereiding kun je zien hoe in Rembrandts tijd… Lees verder »

  • Etsdemonstratie

    Dagelijks tussen 10:15 – 17:10 uur en vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het museum. Bij de etsdemonstraties kom je alles te weten over de… Lees verder »

  • Tentoonstelling: Ferdinand Bol en Govert Flinck. Rembrandts meesterleerlingen.

    Van 13 oktober 2017 tot en met 18 februari 2018 presenteren Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis de eerste tentoonstelling ooit over de schilders Ferdinand… Lees verder »

Bekijk de hele agenda »