Tweeluik van Claudy Jongstra in de ‘Sael’

Rembrandt staat bekend om z’n beperkte kleurenpalet –  hij gebruikte slechts vijftien verschillende pigmenten voor zijn schilderijen. Hedendaagse kunstenaar Claudy Jongstra is op zoek gegaan naar het zwart van Rembrandt. Met enkel natuurlijke kleur- en verfstoffen volgt ze de oude receptuur en past ze deze toe op een tweeluik van textiel: Allium & Onion, Hennep & Hair, Madder & Nettle. Ze gaat hierbij uit van drie natuurlijke, lokale materialen als basis voor het werk: vlas, hennep en brandnetel. De vlasplant is de bron voor zowel het schilderslinnen als de lijnzaadolie die Rembrandt gebruikte in de olieverf. Deze kunstinstallatie van vilt komt als vitrage te hangen voor de twee ramen in Rembrandts voormalige woon-en slaapkamer in Museum Het Rembrandthuis.

Het tweeluik van Jongstra kent niet alleen verschillende tinten zwart, maar ook kleuraccenten die ze op het gevilte doek heeft geborduurd. Jongstra heeft hiervoor inspiratie geput uit de kleuren van Rembrandts meest beroemde tweeluik: zijn portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Jongstra’s kunstinstallatie is een textiele en abstracte versie van deze schilderijen, die als reproductie gelijktijdig te zien zijn in de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt in de moderne museumvleugel.

 

De relatie met Rembrandts beroemdste tweeluik

De grote inspiratiebron voor dit werk is Rembrandts beroemde tweeluik De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1632 (collectie Rijksmuseum/collectie Musée du Louvre). Zwart speelt in beide doeken een belangrijke rol; Marten draagt een kostbaar zwart satijnen pak, terwijl Oopjen een zwarte, geknoopte zijden zomerjapon draagt, met op haar hoofd een zwarte sluiter. Op de achtergrond van het portret van Oopjen hangt bovendien een groot zwart gordijn.

Tegelijkertijd met de kunstinstallatie van Jongstra wordt in de moderne museumvleugel de recente onderzoeksresultaten naar Marten en Oopjen getoond. In de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt wordt aan de hand van een reproductie op ware grootte aangetoond wat er onder de bovenste laag van Rembrandts portretten te vinden is.

 

Studio Claudy Jongstra

Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend om haar monumentale kunstwerken van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten, veelal in openbare gebouwen. Haar oeuvre omvat ook kunstwerken op kleinere schaal, die zich bevinden in vele internationale museale-, particuliere- en bedrijfscollecties. Haar werk is diepgeworteld in het Nederlandse landschap: haar studio bevindt zich midden in de Friese natuur.

 

In haar werk worden verschillende lagen vilt en weefsels door subtiel borduurwerk verder gedefinieerd, waardoor het kunstwerk een sculpturale kwaliteit krijgt. De gelaagde complexiteit van de gekleurde vezels staat ook in verband met de connectie die Jongstra voelt met de verbindende en helende krachten van het samen weven, vilten en borduren – een oude praktijk. In deze gezamenlijke arbeid wordt ‘tacit knowledge’ (verborgen kennis) overgedragen van generatie op generatie, en worden waardevolle oude ambachten levend gehouden.