Een ode aan ouderen!

Rembrandt kon heel goed en invoelend kijken – zijn verbeeldingen van oudere mensen zijn intiem, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Er zijn fragiele oude mensen dommelend in een stoel. Maar we zien ook wijze oude mannen in hun studeervertrek of een vitale pannenkoekenbakster.

Leef/Tijd: Rembrandt, Abraham van Dijck en Aat Veldhoen

De tentoonstelling toonde in het najaar van 2020 kunstwerken uit de museumcollectie, zoals etsen van Rembrandt, schilderijen van zijn leerling Abraham van Dijck en prenten van de moderne kunstenaar en Rembrandt-fan Aat Veldhoen. Hoogtepunt van deze collectietentoonstelling was de nieuwste aankoop van Museum Het Rembrandthuis: een klein schilderij van Rembrandt-leerling Abraham van Dijck.

Het museum kocht het in 2019 op een veiling. Het is een voorstelling van een oude man die bijna in slaap valt. Oude mensen stonden in de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst vaak symbool voor de tijdelijkheid van het leven. Maar deze man is schilder; hij heeft palet en penselen in de hand. De boodschap zou hier kunnen zijn: het leven is eindig, maar het schilderij blijft. Oftewel kunst overwint de dood.

Leef/Tijd is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation om het belang van de vaste collectie te benadrukken.