There is nothing to show here!
Slider with alias header-tentoonstellingen not found.

Leef / Tijd en Rembrandt Open Studio

In tijden van corona, waarin we afstand moeten houden van ouderen, zijn we aangewezen op contact met onze blik. Van 25 september t/m 29 november 2020 brengt Museum Het Rembrandthuis met twee tentoonstellingen een ode aan de rijkdom en gelaagdheid van ouderdom. In Leef/Tijd worden Rembrandts etsen van ouderen getoond naast werk van zijn leerling Abraham van Dijck en zijn grote fan Aat Veldhoen. In de benedenzaal houden twee recente afgestudeerde kunstenaars atelier en maken nieuw werk: Iriée Zamblé en Timothy Voges. Zij kijken met een eigenzinnige blik naar de kunst van Rembrandts tijd en naar de wereld om ons heen. Wat betekent ‘ouderdom’ nou eigenlijk?

Leef/Tijd: Rembrandt, Abraham van Dijck en Aat Veldhoen

Rembrandt kon heel goed en invoelend kijken – zijn verbeeldingen van oudere mensen zijn intiem, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Er zijn fragiele oude mensen dommelend in een stoel. Maar we zien ook wijze oude mannen in hun studeervertrek of een vitale pannenkoekenbakster. Leef/Tijd toont kunstwerken uit de museumcollectie, zoals etsen van Rembrandt, schilderijen van zijn leerling Abraham van Dijck en prenten van de moderne kunstenaar en Rembrandt-fan Aat Veldhoen.

 

Hoogtepunt van deze collectietentoonstelling is de nieuwste aankoop van Museum Het Rembrandthuis: een klein schilderij van Rembrandt-leerling Abraham van Dijck. Het museum kocht het vorig jaar op een veiling. Het is een voorstelling van een oude man die bijna in slaap valt. Oude mensen stonden in de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst vaak symbool voor de tijdelijkheid van het leven. Maar deze man is schilder; hij heeft palet en penselen in de hand. De boodschap zou hier kunnen zijn: het leven is eindig, maar het schilderij blijft. Oftewel kunst overwint de dood.

 

Leef/Tijd is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation om het belang van de vaste collectie te benadrukken.

 

Rembrandt Open Studio: Iriée Zamblé en Timothy Voges

Rembrandts huis was een creatieve broedplaats. Rembrandt werkte hier namelijk niet alleen; ook vele leerlingen maakten hier kunst, soms wel vier of vijf tegelijkertijd. Nu, bijna 400 jaar later, brengen we dit weer terug. Een nieuwe generatie kunstenaars krijgt de mogelijkheid om nieuw werk te maken, met een hedendaagse blik op de kunst van Rembrandts tijd en de wereld van nu. Dit najaar houden Iriée Zamblé en Timothy Voges atelier op zaal. Zij zullen reflecteren op de thema’s van de tentoonstelling Leef/Tijd: ouderdom, vergankelijkheid, kracht en kwetsbaarheid. Zamblé en Voges zullen tegelijkertijd in de tentoonstellingszaal verblijven en afwisselend – soms alleen, soms samen – aan het werk zijn en bestaand werk tonen.

 

Iriée Zamblé (Amsterdam, 1995) maakt geschilderde tronies en portretten van zwarte mensen. In haar werk gaat het vooral om representatie, identiteit en aanwezigheid. Essentieel is dat er ruimte is voor zwarte mensen om gewoon te zijn en zich bezig te houden met de dagelijkse dingen. Ze laat zich voor haar schilderijen inspireren door mensen die ze tegenkomt, veelal op straat.

 

De schilderijen van Timothy Voges (Willemstad, 1993) zijn uitsneden van gevonden beelden uit de media of oude bronnen, waarbij de context ontbreekt. Hierdoor is er veel open voor interpretatie. Mogelijkerwijs zeer willekeurige scènes lijken soms onheilspellend, kwetsbaar, voyeuristisch of juist nostalgisch. Dat ligt aan de kijker zelf.