in BLOG

Dat Rembrandt een rijk sociaal netwerk had, weten we dankzij de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network inmiddels wel. In deze blog-reeks stellen wij nu graag ons eigen sociale netwerk aan u voor. In Museum Het Rembrandthuis werken immers dagelijks veel mensen die ervoor zorgen dat het museum up and running blijft. Wij stellen ze vier vragen en leren zo de mensen achter het museum kennen. Deze week nemen wij een kijkje bij Hester Huitema, hoofd Tentoonstellingen.

Hester werkt ruim twee jaar bij Museum het Rembrandthuis en leert de kunstenaar steeds beter kennen. ‘Rembrandt was dramaturg, hij speelt met het oog van de kijker. Hij prikkelt en trekt je aandacht. Een effect dat ik ook heel belangrijk vind bij tentoonstellingen: dat je meegenomen wordt in een verhaal,’ aldus Hester.

Hester, kan je vertellen wat jouw hoofdtaak binnen het museum is?

Ik organiseer de tentoonstellingen en bewaak de doelstellingen. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de planning, begroting en algehele kwaliteit van de tentoonstellingen. Het werk wat ik doe is heel gevarieerd, omdat alle onderwerpen nét even anders zijn en je telkens weer met nieuwe tentoonstellingen bezig bent. Elke tentoonstelling maken we met projectteams. Daar zijn, naast onze interne medewerkers, telkens andere ontwerpers en gastconservatoren bij betrokken. Mijn doel is dat teamleden zo efficiënt en creatief mogelijk hun werk kunnen doen. Iedereen heeft zijn eigen ervaring en expertise. Door dat samen te brengen krijg je het mooiste resultaat, vind ik. De geheime ingrediënten van een goede tentoonstelling beginnen bij een goede inhoud. Maar de sfeer, ruimte, teksten, objecten, belichting en vormgeving spelen net zo’n belangrijke rol om de boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen. En dat verschilt natuurlijk per doelgroep.

Wat is dan het leukste aspect van het werk dat je doet?

Het allerleukste is dat je bijdraagt aan het plezier en vrijetijdsbesteding van de museumbezoekers. Je hoopt dat je ze iets moois kan laten zien wat bij zal blijven. Ook is mijn werk nooit hetzelfde. Je werkt met een team naar een eindresultaat toe en probeert het beste van het beste eruit te halen. Zodra de het resultaat behaald is, ga je weer verder met een nieuw project. Op naar nieuwe spannende uitdagingen.

Op welke plek in Museum Het Rembrandthuis kom je het liefst?

Ik kom het liefst in het atelier. Op deze plek voel ik mij het meest verbonden met Rembrandt als kunstenaar. Je moet maar eens midden in de ruimte gaan staan en de lichtinval in je opnemen. Ik kan het mij hier helemaal voorstellen hoe Rembrandt gewerkt heeft. Het atelier prikkelt mijn fantasie en inbeeldingsvermogen – dat maakt deze plek zo magisch.

Links: Het atelier van Rembrandt, Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam. Foto: Kirsten van Santen | Rechts: Hester Huitema. Foto: Roderik Rotting.

Tekst: Ayunda Stel.

Recente berichten