in BLOG

Dat Rembrandt een rijk sociaal netwerk had, weten we dankzij de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network inmiddels wel. In deze blog-reeks stellen wij nu graag ons eigen sociale netwerk aan u voor. In Museum Het Rembrandthuis werken immers dagelijks veel mensen die ervoor zorgen dat het museum up and running blijft. Wij stellen ze vier vragen en leren zo de mensen achter het museum kennen. Deze week nemen wij een kijkje bij Lidewij de Koekkoek, directeur.

Lidewij werkt bijna twee jaar als directeur in Het Rembrandthuis. “Er lag een mooie opgave voor mij klaar om het huis te laten ontwikkelen en vernieuwen.”, aldus Lidewij.

Lidewij, wat is jouw hoofdtaak binnen het museum als directeur?

Als directeur-bestuurder ben ik verantwoordelijk voor het beleid, de strategie, de financiën en de aansturing van de organisatie. Dagelijks stel ik de vragen: wat voor een museum zijn we, waar zijn we goed in, welke behoefte hebben onze klanten, wat kan beter, waar willen we over vijf jaar en over tien jaar zijn en hoe kunnen we dat bereiken? Erg spannend en inspirerend om met deze vraagstukken aan de slag te gaan. Met een uitstekend managementteam dat mij daarbij ondersteunt, geef ik leiding aan de hele museumorganisatie. Ik zie mezelf altijd als een voetbal coach, ik zet de grote lijnen uit, ik moedig aan, maar uiteindelijk zijn het de spelers op het veld die het doen.

Wat is het leukste aspect van het werk dat je doet?

Mooie projecten ontwikkelen samen met het team en met andere partners. Het liefst ben ik de hele dag bezig met ontwikkelen en bouwen. Denk hierbij vooral aan het bouwen aan de organisatie, de collectie, educatie en tentoonstellingen, het sterk neerzetten van het museum en het merk Rembrandt. Maar dus ook bouwen aan het museumcomplex, de gebouwen en de museale inrichting. Ik geniet er ook erg van om samenwerkingsverbanden op te zetten, zoals bijvoorbeeld met sponsoren, collega’s uit andere musea, organisaties en de gemeente. Samen met elkaar onze dromen najagen.

 

Vertel eens een leuke anekdote uit je carrière bij het Rembrandthuis.

Het was begin juli 2017. Ik kreeg een telefoontje van de eigenaar van het hoekpand naast het Rembrandthuis. Dit pand bleek ineens volledig leeg te staan. Het was dus mogelijk om als museum het volledige pand te huren en onze kantoren er naartoe te verplaatsen. Dit was een kans om het museum uit te breiden en er was gelijk een oplossing voor ons ruimteprobleem.

De locatie is geweide grond. In de zeventiende eeuw was Hendrick Uylenburgh de eigenaar van het pand. Toen Rembrandt in Amsterdam kwam wonen, ging hij eerst bij hem aan de slag in het atelier. Er bestaat een kans dat Rembrandt op deze plek zijn vrouw, Saskia Uylenburgh, heeft ontmoet: zijn was immers het nichtje van Hendrick Uylenburgh.

Heb je een favoriete plek in het museum?

Dat is de Sael; dit was Rembrandts woon- en slaapkamer. Hier hangen schilderijen uit Rembrandts tijd, zoals enkele historiestukken, een portret door Jan Lievens, landschappen en zeegezichten. De sfeer, de lichtinval, de inrichting en de kunst die er hangt maakt dit mijn favoriete plek in het museum. Ook het feit dat Rembrandt hier echt heeft geleefd, maakt het heel bijzonder.

 

Tekst: Ayunda Stel

Recente berichten