in BLOG

Dat Rembrandt een rijk sociaal netwerk had, weten we dankzij de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network inmiddels wel. In deze blog-reeks stellen wij nu graag ons eigen sociale netwerk aan u voor. In Museum Het Rembrandthuis werken immers dagelijks veel mensen die ervoor zorgen dat het museum up and running blijft. Wij stellen ze vier vragen en leren zo de mensen achter het museum kennen. Deze week nemen wij een kijkje bij Jeroen Wijnands, suppoost.

Jeroen werkt al zeven jaar in Museum Het Rembrandthuis. Hij begon als stagiair tijdens zijn opleiding tot beveiliger. Door de prettige werksfeer en de leuke collega’s is Jeroen in het museum blijven werken.

Jeroen, kan je ons vertellen wat jouw hoofdtaak binnen het museum is?

De dag begint meestal rond 09:00 uur. Dan bespreken we met de andere beveiligers de taken en bijzonderheden van de dag en loop ik een rondje door het museum om te kijken of alles in orde is. Ik ben beveiliger en zorg er dus voor dat alles in goede orde verloopt en iedereen binnen het museum zich veilig voelt. Niet alleen de mensen moeten veilig zijn, de kunst ook! Het Rembrandthuis is niet heel groot, maar juist daarom is het belangrijk dat bezoekers wel voldoende ruimte hebben om te bewegen. En dat ze niet per ongeluk tegen kunstwerken of andere objecten aan stoten! Als beveiliger moet je daarom goed overzicht kunnen houden.

Kan je ons vertellen wat het leukste aspect is van het werk dat je doet?

Contact met de bezoekers! Vooral de buitenlandse toeristen. Ik vind het leuk om hun verhalen te horen en tegelijkertijd werk je ook nog eens aan je Engels. Het belangrijkste vind ik dat de mensen met een lach binnenkomen en ook weer met een lach naar buiten gaan.

 

Neem ons mee in een grappige gebeurtenis tijdens je carrière bij Museum Het Rembrandthuis.

Poeh… Je maakt er veel mee op een dag. Ik stond bijvoorbeeld een keer in Rembrandts atelier, toen er iemand met een camera op mij af kwam en graag een foto van mij wilde maken. De persoon dacht blijkbaar dat ik een model van Rembrandt was. Zal ik dat maar zien als compliment?

Heb je een favoriet schilderij in het museum?

Het portret dat een leerling van Rembrandt maakte is mijn favoriet. Hier op wordt een oude man met baard afgebeeld. De expressieve kop van een de oude man is vooral gebruikt voor een studie van het effect van de lichtval van linksboven. Er is veel gespeeld met licht en schaduw, dat maakt het schilderij zo bijzonder.

Anonieme leerling van Rembrandt, Portret van een oude man, 1659.

 

Tekst: Ayunda Stel

Recente berichten