Lezingen & Events

Museum Het Rembrandthuis organiseert regelmatig leuke en verdiepende activiteiten. Bekijk hieronder de agenda.

Geannuleerd: Rembrandt LIVE #3: Méér geschiedenis

9 april 2020 | 17:00 – 19:00 uur | Museum Het Rembrandthuis

In 1661 schilderde Rembrandt twee mensen van Afrikaanse herkomst. Dit schilderij (collectie Mauritshuis) heeft langs bekend gestaan als ‘de twee Moren’, een begrip dat in de zeventiende eeuw werd gebruikt. Waar komt de term ‘Moor’ eigenlijk vandaan?

De Britse historicus Robin Walker deed onder meer onderzoek naar de geschiedenis van de ‘moren’ en zal vertellen over de onderbelichte vroege geschiedenis van zwarte mensen in Europa. Uit recent onderzoek blijkt immers dat er in de zeventiende eeuw al een significante gemeenschap van mensen van Afrikaanse herkomst in Amsterdam woonde. Robin Walker en Mitchell Esajas (The Black Archives) laten je breder kijken naar onze geschiedenis, naar de portretten van zwarte mensen in Rembrandts tijd en naar black presence nu.

Rembrandt LIVE #3 vindt plaats van 18:00 tot 19:00 uur op de Vierde etage van het museum. Voorafgaand (vanaf 17:00 uur) kun je de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd bezoeken. Tickets voor dit evenement kosten €7,50; alleen verkrijgbaar als aanvulling op een entreeticket tot het museum of Museum/Vriendenkaart.

Voertaal: Engels