Dagelijkse verf- of etsdemonstraties

Rembrandt en zijn leerlingen maakten hun eigen verf. Maar welke pigmenten en oliën gebruikten ze daarvoor? In het museum kun je om de dag in het atelier van Rembrandt tussen 11.00 en 15.00 uur meer te weten komen over Rembrandts proces van verf maken. Daarnaast leer je op onze nieuwe etszolder meer over Rembrandts etstechnieken. Het is alsof je over de schouder van de kunstenaar meekijkt. Rembrandt maakte ongeveer 300 etsen en drogenaalden. Stuk voor stuk echte kunstwerken. Hij drukte ze af in oplages van tien tot enkele tientallen. Hij experimenteerde met verschillende technieken en met verschillende papiersoorten. De etsen waren veel minder duur dan de schilderijen en moeten goed hebben verkocht. Onze museumdocenten vertellen je dagelijks op een interactieve wijze over deze techniek. 

Activiteiten Regie: Rembrandt

Het doek gaat open voor Regie: Rembrandt

Rembrandt was een meesterlijke verhalenverteller, niet in woorden maar in beeld. Hiervoor gebruikte hij technieken die ook in het theater werden ingezet, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, belichting, kostuums en attributen. En hij ging op zoek naar het moment waarop de spanning te snijden was. In de tentoonstelling Regie: Rembrandt zet Museum Rembrandthuis Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken voor het eerst in de schijnwerpers. En wordt duidelijk hoe 17de-eeuwse schilders en theatermakers elkaar inspireerden.

Tijdens de tentoonstellingsperiode (2 maart t/m 26 mei) zijn er in en om het museum activiteiten voor jong en oud te beleven.

 

Samenwerking Shady en Shahine El Hamus

Van regisseren tot acteren. Familie El Hamus kan het allemaal. Voor de nieuwe tentoonstelling Regie: Rembrandt konden wij ons geen betere samenwerkingspartner voorstellen dan de broers Shady en Shahine El Hamus. Shady El Hamus behaalde tijdens zijn studie, aan de Nederlandse Filmacademie, al meerdere prijzen voor zijn regiekunsten. In 2018 maakte hij zijn eerste lange speelfilm ‘De Libi’ (Het leven). Eind vorig jaar verscheen zijn speelfilm Crypto Boy op Netflix met zijn jongere broertje Shahine in de hoofdrol. Shahine El Hamus wist op jongeren leeftijd al dat hij acteur wilde worden. Op 19-jarige leeftijd won hij al een Gouden Kalf in de categorie beste acteur voor zijn rol in de speelfilm ‘De belofte van Pisa’. 

Net als Rembrandt zijn Shady en Shahine echte verhalenvertellers. Hoe kijken zij naar het werk van Rembrandt en passen zij de eeuwen oude technieken toe aan het werk van nu?

In de tentoonstelling delen Shady en Shahine hun inzichten in de zogeheten slow watching tour. Ze bekijken twee topstukken van Rembrandt (Suzanna (1636) en Potifars vrouw beschuldigd Jozef (1655)). Wat vinden ze van Rembrandt als regisseur? Zouden ze het zelf anders hebben gedaan? Slow watching is onderdeel van de gratis multi mediatour. In het weekend van 20 en 21 april kunnen bezoekers deelnemen aan de familieworkshop ‘CUT’, waarbij Shady en Shahine deelnemers de fijne kneepjes van het vak visuele storytelling bijbrengen. Meer informatie over deze workshop is vanaf begin april te vinden op onze website. Heb je een prangende vraag voor Shady of Shahine, over acteren of regisseren? Je kunt ze stellen tijdens de live Q&A op Instagram en TikTok tijdens onze Curator Talks. De broers gaan in gesprek met conservator Leonore van Sloten en jij kan ook live vragen stellen! De datum van deze Q&A wordt bekendgemaakt op onze website en social media kanalen.

 

Kwartiertje Regie: Rembrandt

Vanaf 7 maart is er elke donderdag om 13:00 uur een verhaal op zaal bij de tentoonstelling Regie Rembrandt door één van onze conservatoren. In 15 minuten worden bezoekers meegenomen en ondergedompeld in de tentoonstelling.

De perfecte lunch break! De activiteit is gratis, je hoeft niet te reserveren, wel is er een kaartje nodig voor het museum.

 

 

Stadsactivatie – City Canvas

Zelf aan de slag! In het weekend van 8 april organiseren we de City Canvas contest.

Op een aantal belangrijke Rembrandtplekken in Amsterdam zetten we regiestoelen neer en nodigen we voorbijangers uit om plaats te nemen in de regiestoel en hun metgezellen, of voorbijangers, te regisseren in een ultieme setting. Deze setting mogen ze schetsen en met de tekenig kunnen ze op die dag gratis naar de tentoonstelling. Houd onze website of social mediakanalen in de gaten voor meer informatie.

 

Wandelen met Rembrandt – de ‘Regie: Rembrandt- editie

Er is speciaal voor de tentoonstelling in Museum Rembrandthuis en de presentatie in het Stadsarchief Amsterdam door Mastercard een wandeling ontwikkeld tussen beide locaties.

Op negen tussengelegen stops komt men meer te weten over Rembrandt en theater in de buurt wandelenmetrembrandt.nl

Waar nu boutiquehotel The Dylan gevestigd is, stond vroeger de eerste Stasdsschouwburg van Amsterdam. Vanwege een brand is alleen de prachtige toegangspoort bewaard gebleven. Als laatste stop van de wandeling kan je hier een ‘Director’s Delight’ cocktail drinken. Een cocktail buiten de reguliere kaart om, en op vertoon van de wandeling beschikbaar met -10% korting. Ook heeft café-restaurant De Bazel, bij het Stadsarchief een speciaal Rembrandt-menu voor de lunch en het diner: Menu’s Rembrandt en Theater – Stadsarchief Amsterdam Reserveer via: cafe-restaurant de Bazel

 

 

Stadsarchief. Achter de schermen: Amsterdams theater in de 17de en 18de eeuw

In de schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam is een presentatie te zien over theater. Je vindt er originele objecten en archiefstukken rond theater in de 17de en 18de eeuw, en over de Amsterdamse Schouwburg en zijn acteurs. De presentatie is gratis te bezoeken. Voor meer informatie: Achter de schermen: Amsterdams theater in de zeventiende en achttiende eeuw – Stadsarchief Amsterdam

 

 

Rondleiding voor groepen

Reserveren rondleiding voor groepen

Bezoek Museum Rembrandthuis in een groep van maximaal 15 personen, met een rondleiding. Entreetickets voor het museum bedragen 19,50 euro per persoon, waarbij 1 begeleider gratis met de groep mee kan.

Het supplement voor een rondleiding bedraagt 100 euro (incl. BTW). We bieden rondleidingen aan in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. Maak hier direct een groepsreservering met rondleiding

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief
paint
Ga naar de inhoud